Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Perkongsian Bersama :)

..Assalamualaikum..
Carilah Lelaki yang Mampu Jadi Imam

“Abang..hari tu ingat period dah habis. Ayang dah mandi, dah solat. Tapi hari ni keluar balik..kira period balik ke bang? ”
” Maybe kot. Try search kat google..”
” Dah tapi macam tak paham sangatla bang. Erm, Kak Erma cakap dekat masjid belah pagi ada kuliah muslimat, ada ustazah ajar masalah-masalah macam ni..”
“Buat apa..cari je kat youtube. Banyak kuliah-kuliah dalam tu. Lagipun abang sibuk, mana sempat nak hantar nak ambik kat masjid..”
Dan si isteri terus terdiam. 3 tahun perkahwinan, isu yang sama berulang, si suami pula terus menerus memberi alasan.
*****************
Asal kepada seorang wanita adalah pengikut. Ertinya, dia berhajat kepada pemimpin dan pembimbing.
Asal kepada seorang lelaki pula adalah ketua. Ertinya dia merupakan seorang pemimpin dan pembimbing.
Sebab itu dianalogikan suami sebagai imam.
Apa peranan imam dalam solat?
Guide makmum, kan? Apabila selesai dibaca Al-Fatihah, makmum mengaminkan bacaan te…

R.I.N.D.U..!!

..Assalamualaikum..
Putaran roda dalam kehidupan, sekejap di atas sekejap di bawah... Namun, bilamana kita di atas usah lupa memandang yang di bawah, kesenangan yang digapai, kebahagian yang dirasai, kejayaan yang diraih pada hari ini adalah usaha sewaktu kita di bawah dahulu. Namun, bilamana kita di bawah pula, jadikan lah yang di atas itu suatu matlamat, suatu azam, suatu kayu ukur untuk terus menerus berusaha sehingga ianya berada dalam genggaman kita... 

Cakap mudah right? No one yang nak duduk kat bawah selalu and impossible everyone can be constant on top every time. :) but He's know everything, jangan pernah berhenti untuk bergantung harap pada Nya. Istiqamahlah dalam setiap apa yang ditekadkan.

Actually, writing for this entry just nak membebel sesuatu.. No need to read if u don't interest k.. :) (macam la ada orang nak baca sangat kan).. Haha!  Lately rasa ni selalu datang.. Dalam meminta dan tanpa dipinta... Sebuah kerinduan yang menggunung.. Untuk mereka yang tersayan…

# Ya Rabbi #

Ya Allah…
Jika dia baik untukku, baik untuk keluargaku..Jadikanlah dia imamku

Ya Allah..
Jika dia yang mampu membahagiakanku dunia dan akhirat janganlah Engkau jauhkan dia dariku…

Ya Allah…
Jika dialah yang dapat membawa aku ke jalanMu, satukanlah hati kami sampai akhirat..

Ya Allah..
Jika aku adalah rusuk kirinya, jadikanlah aku pelengkap dirinya, pendamping paling setia, wanita yang dia cinta, isteri yang dia banggakan dan ibu terbaik untuk zuriat-zuriat kami.

Ya Allah..
HambaMu yang jahil ini meminta, ya Allah. Berikanlah dia kebahagiaan, kesihatan, kejayaan serta kasih sayangMu. Andai telah tertulis dia bukan untukku, kurniakanlah dia seseorang yang baik untuknya, dan bahagiakanlah mereka , ya Allah.

Ya Allah…
Aku tidak tahu sejak bila aku mencintainya. Juga bagaimana untuk berhenti menyayanginya. Telah aku cuba melupakan tapi bayangannya tetap ada. Hati ini tetap juga menyanjung dia.

Ya Allah..
Kerana kelemahan dan kekuranganku, aku serahkan semuanya padaMu. Jika mencin…