Skip to main content

R.I.N.D.U..!!


..Assalamualaikum..

Putaran roda dalam kehidupan, sekejap di atas sekejap di bawah... Namun, bilamana kita di atas usah lupa memandang yang di bawah, kesenangan yang digapai, kebahagian yang dirasai, kejayaan yang diraih pada hari ini adalah usaha sewaktu kita di bawah dahulu. Namun, bilamana kita di bawah pula, jadikan lah yang di atas itu suatu matlamat, suatu azam, suatu kayu ukur untuk terus menerus berusaha sehingga ianya berada dalam genggaman kita... 

Cakap mudah right? No one yang nak duduk kat bawah selalu and impossible everyone can be constant on top every time. :) but He's know everything, jangan pernah berhenti untuk bergantung harap pada Nya. Istiqamahlah dalam setiap apa yang ditekadkan.


Actually, writing for this entry just nak membebel sesuatu.. No need to read if u don't interest k.. :) (macam la ada orang nak baca sangat kan).. Haha!  Lately rasa ni selalu datang.. Dalam meminta dan tanpa dipinta... Sebuah kerinduan yang menggunung.. Untuk mereka yang tersayang.. Nak balik kampung.. Nak jumpa family.. Nak gelak sama-sama, nak bercerita itu ini.. Nak meluah segalanya.. Mesti seronok kan.. :) In Sya Allah, harap-harap Allah permudahkan hajatku ini..


Kehidupan sebagai seorang pelajar kat sini, banyak sangat yang berbeza dengan yang dulu. Bagi Mira la, bagi orang lain Mira tak taw.. Hihihi konsep hijrah kat sini sangat-sangat bermakna dan sangat dirasai. That why orang cakap hijrah tu besar maknanya bukan..?? Apa yang berbeza nya...? Hurmm... Mungkin dari segi pemikiran, dari segi pergaulan, dari segi kerohanian dan segalanya lah.. Namun, yang dulu adalah kenangan yang takkan ada galang gantinya sampai bila-bila..kehidupan as a Degree student yang sangat-sangat best.. hihihi Dan tanpa disangka dan dirancang, Di sini, Mira dapat jumpa balik roommate kat matrikulasi dulu and be my roommate again here :)

Stress..?? Sinonim la dengan gelaran as a STUDENT kan ? Kena pandai-pandai handle this thing, memang sometime tu so many thing need to think . Even Mira sendiri pernah keluar air mata bila nak handle perkara yang kena selesaikan dalam satu masa yang sama. But, in my heart, jangan pernah lupa pada Dia, yang sentiasa disisi saat kita susah, saat kita senang. Allahumayasiir wala tuassir...


Cuba habiskan setahun setengah kat sini, kemudian stop study untuk kerja bantu family dulu, kalau ada rezeki lagi In Sya Allah sambung lagi.. Kita hanya mampu merancang, namun Dia lah yang menentukan apa yang terbaik untuk kita dalam kehidupan ini. :)

Comments

jejaka misteri said…
berusaha dan jgn mengalah ye...mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kammu...banyak kan berdoa k..semoga berjaya dunia dan akhirat...amin...:-)
terima kasih... InsyaAllah.. :)

Popular posts from this blog

Berhabuk Teruk !!

Fuhh..

Dahsyat, 2 tahun xterusik blog ni.. Rindu nak menulis balik, tapi ada je perkara yang menghalang.

2 tahun ni banyak kisah suka dan duka.. Sepanjang tempoh ini yang dah mengubah status diri empunya blog ini. Banyak perkara blh #tb dalam penulisan akan datang. hehe



Nk up satu gambar ni je sebenarnye.. vail jahitan sendiri.. blh open order x agak2?? haha

Letakkan Cinta untukNya ditangga paling teratas

Airmata tak akan mengalir jika hati tak terluka,
Ketawa tak akan wujud jika hati tak terhibur, 
Rindu tak akan hadir jika hati tak menyayangi, 
Dan sayang tak akan berputik jika hati tak mencintai... 
Inilah perasaan dan penangan cinta...

Cinta pada bunga pasti akan layu dan gugur, 
Cinta pada manusia pasti akan menemui kegagalan dengan penamatnya adalah kematian... 
JADI...

CINTAILAH ALLAH YG SATU YG PASTI KEKAL ABADI SELAMA-LAMANYA...


:: akuyangmasihbertatih ::

Kerana... Cinta Ibu itu takkan pernah berakhir

Ketika kau berumur 14 tahun,
Ibu ingin tengok rancangan
agama sedangkan kau ingin
tengok cerita korea.
Sebagai balasannya, kau lempar
remote hingga pecah berkecai

Ketika kau berumur 15 tahun, Ibu
pulang kerja masih ingin memeluk
dan menciummu.
Sebagai balasannya, kau
jawab ..apalah mak nii..saya dah
besar, rimas laa"lalu lari kunci
pintu bilik..

Saat kau berumur 16 tahun, Ibu
membenarkan kamu
menggunakan komputer ribanya.
Sebagai balasannya, kau
menggunakan Komputer ribanya
hingga tidak ada kesempatan ia
nak menggunakannya.

Saat kau berumur 17 tahun, Ibu
sedang menunggu panggilan
telefon yang sangat penting.
Sebagai balasannya, kau
menggunakan telefon
semalaman.

Saat kau berumur 19 tahun, Ibu
Mengalirkan air mata menangis di
atas kejayaanmu dalam
peperiksaan STPM
Sebagai balasannya, kau
meraikannya hanya dengan
teman-temanmu sedangkan
dengan ibu buat endah tak
endah saja.

Saat kau berumur 20 tahun, Ibu
masih ingin berjalan bersama-
sama...
Sebagai balasannya engkau
meninggalkan i…